Μετέωρη η κατασκευή και ολοκλήρωση του κτιρίου αποκατάστασης και προσαρμογής ασθενών του Α.Π.Θ.

Μετέωρη η κατασκευή και ολοκλήρωση του κτιρίου αποκατάστασης και προσαρμογής ασθενών του Α.Π.Θ.

Αρ. Πρωτ. 9817/11.04.2006

Προς:
- κο Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Ένα μεγάλο έργο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί το Κέντρο Μετανοσοκομειακής Φροντίδας και Αποκατάστασης Παραπληγικών Ατόμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κατασκευή του οποίου ωστόσο έχει μείνει στάσιμη εδώ και δύο δεκαετίες. Το κτίριο είναι ατελές, ενώ εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.

Το υπό κατασκευή Κέντρο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, προβλεπόταν να λειτουργήσει ως πανεπιστημιακό, στα πρότυπα αντίστοιχων Διεθνών Ευρωπαϊκών Κέντρων, υπό την διοικητική ομπρέλα του ΑΧΕΠΑ, με το οποίο και θα συνδεόταν με τούνελ.
Σκοπός του Κέντρου ήταν να στηρίξει ασθενείς που έχουν αποθεραπευτεί, αλλά που χρήζουν περαιτέρω φροντίδας με φυσικοθεραπείες και εργοθεραπείες, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα, όσον αφορά στην παροχή τέτοιων υπηρεσιών από δημόσιο φορέα.
Οι αλλαγές που έχουν σημειωθεί όλα αυτά τα χρόνια στην ηγεσία τόσο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και των εμπλεκόμενων νοσοκομειακών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων λειτουργούν ως επιπρόσθετοι ανασταλτικοί παράγοντες στην αποπεράτωση του έργου.
Στις 5 Οκτωβρίου του 2004, είχα καταθέσει ανάλογη ερώτηση (Αρ. Πρωτ. 3731/5-10-2004), προς τον αρμόδιο τότε Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφορικά με την πορεία των έργων του συγκεκριμένου Κέντρου. Στην απαντητική επιστολή αναφέρεται πως προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες του Κέντρου έπρεπε να επανεξετασθούν παράγοντες όπως ο αριθμός των δυνητικών ασθενών που θα εξυπηρετεί το Κέντρο, η έκταση που θα κάλυπτε και συνεπώς και το όλο κόστος του έργου.
Παρόλα αυτά έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε, το κτίριο παραμένει γιαπί και δεν έχει υπάρξει καμία τροποποίηση και κανένα έργο που να υποδηλώνει ότι κάτι έχει γίνει.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


- Τι βήματα έχουν γίνει από το 2004 έως και σήμερα προκειμένου να αποσαφηνισθεί το τοπίο και να ξεκαθαρίσει το μέλλον του Κέντρου Μετανοσοκομειακής Φροντίδας και Αποκατάστασης Παραπληγικών Ατόμων του Α.Π.Θ.;

- Τι σκοπεύει να πράξει το αρμόδιο υπουργείο αναφορικά με την αποπεράτωση και λειτουργία του Κέντρου Μετανοσοκομειακής Φροντίδας και Αποκατάστασης Παραπληγικών Ατόμων του Α.Π.Θ., που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο νομός Θεσσαλονίκης, αλλά και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα;

Απάντηση Υπουργείου